Сайт создан по благословению Высокопреосвященнейшего
Митрополита Тверского и Кашинского Виктора

Служба Владислава Сербскаго

Месяца септемвриа в 24-й день
Святаго благовернаго князя Владислава Сербскаго
На вечерни

На Господи, воззвах: стихиры, глас 6:

По имени твоему тако и житие твое: прозябый бо от славнаго корене, достойно подражал еси родителю первовенчанному, и венчан быв от Саввы великаго, отечеству явился еси слава и похвала, Владиславе приснопамятне.

По имени твоему тако и житие твое: взыскал бо еси славы небесныя, и славою отечество твое обогативый, воздвигл еси в нем храмы и обители, взывая: не нам, Господи, не нам, но имени Твоему, даждь славу о милости и истине Твоей.

По имени твоему тако и житие твое: неславныя бо мира сего возлюбил еси, убогия, нищия и увечныя. И тем обильно благотворивый, славне, достойно венчан был от Царя Небеснаго славою и честию нетленною.

Слава, глас 8:

Христолюбивый Владислав самодержец, яко древле Давид пред кивотом, предходя пред святым телом Саввы, всея Сербии великаго и чуднаго пастыря, воспеваше в веселии и радовании: величит душа моя Господа, яко святыню сию вношу во обитель мою.

И ныне, Богородичен или Крестобогородичен:

Пресвятая Дева Владычица, предстоящи Кресту Сына Своего и Бога, умильно глаголаше слезящи: о Сыне, како умираеши смертию безчестною, честию венчавый человеческое естество; утробою уязвляюся и разумом трепещу, Пречистая плакашеся горько.

На стиховне Октоиха. Таже глаголем:

Стих: Господи, силою Твоею возвеселится царь и о спасении Твоем возрадуется зело.

И поем стихиру, глас 4:

Веселится и ликует страна Сербская, с нею же вси языцы словенстии благочестно празднуют. Предста бо царь престолу Твоему, Христе Боже, и молит Тя о православнем воинстве. Темже и мы взываем ему в веселии: радуйся, Владиславе многоимените.

Слава, глас 2:

Егда страну твою сокровищи земными обогатил еси, тогда к Небесному Царю воззвал еси: возлюбих словеса Твоя паче злата и топазия. Темже благодать от Христа Бога получивый и яко талант сию умноживый, не престай Того о чтущих тя молити да ущедрит и спасет души наша.

И ныне, Богородичен или Крестобогородичен:

Сокрываше лучи своя солнце, и земля в трепете содрогашеся, и бездушнии камение распадахуся, вся же тварь окаменеваше ужасом, и завеса церковная раздирашеся, Ангели лица своя закрываху: но кий язык исповесть Твоя страдания у Креста Сына Твоего, Пречистая?

Тропарь, глас 4:

Иже корене честнаго отрасль славная, благоверный княже Владиславе, в отечестве твоем добре царствовал еси, и Царствие Небесное получивый, владееши славою и честию великою. Темже не забуди языков словенских и православным людем на сопротивныя споборствуй.

На утрени

Канон, глас 2, егоже краегранесие: Владислава воспети, Господи, сподоби мя.

Песнь 1

Ирмос: Грядите людие, поим песнь Христу Богу, раздельшему море, и наставльшему люди, яже изведе из работы египетския, яко прославися.

Владиславу царю песнь воспети, Господи, сподоби мя, оскверненнаго многими и безместными согрешеньми, падшаго во глубину зол и уязвленнаго тщеславием и гордостию лютою.
Лоза благоуханная винограда Христова явился еси, Владиславе, процвел бо еси на славнем древе царей благочестивых, егоже сладостию напитавыйся, красныя плоды произрастил еси.
Аще и многи скорби от брата своего претерпел еси, обаче послушания родителем отнюд не уклонися, темже и венча тя сродник твой святый Савва богомудрый царским венцем, достохвальне.

Богородичен: Дево Пресвятая, христиан похвало, лица Твоего не отврати от нас, но яко милосердая Мати, защити чад Твоих от враг видимых и невидимых.

Песнь 3

Ирмос: На камени мя веры утвердив, разширил еси уста моя на враги моя, возвесели бо ся дух мой, внегда пети: несть свят, якоже Бог наш, и несть праведен, паче Тебе Господи.
Истинный наследникъ отцу своему первовенчанному в заботе о стране Сербстей был еси, Владиславе, ограждая ю от нашествия иноплеменных и от всякия междоусобныя брани.
Суд Твой, Боже, цареви даждь и правду Твою сыну цареву, тако взывал еси, блаженный царю Владиславе. Темже стяжал еси от Царя царей разум, во еже творити суд праведный и милостивый.

Лихвы и мзды отбежал еси, яко огня, Владиславе, присно ходяй пред лицем Господним. Сего ради и благослови Бог тя и страну Сербскую Своею богатою милостию.

Богородичен: Ангели удивишася, Чистая, рождеству Твоему, мы же ужасаемся всегдашнему Твоему предстательству о нас, егоже не лиши нас, Владычице, за множество наших прегрешений.

Седален, глас 4:

Воистину добрый воин Христов явился еси, преславный царю Владиславе, оружием землю свою защитивый и благочестием православную веру оградивый, но яко имеяй дерзновение ко Святей Троице, мир стране Сербстей испроси и душам нашим велию милость.

Слава, и ныне, Богородичен:

Приятелище Божества неприступнаго явилася еси, Пресвятая Дево Чистая, но простри руце Твои ко Всемилостивому Спасу, да избавит ны от всякия напасти и сподобит покланятися Ему неосужденно.

Крестобогородичен:

Предстоящи Кресту Сына Твоего и Бога, грехов моих ради уязвленна и распятаго, не прогневайся до конца, Владычице, но Твоими всемощными молитвами избави мя от вечнаго осуждения.

Песнь 4

Ирмос: Пришел еси от Девы, не ходатай, ни Ангел, но Сам Господи воплощься, и спасл еси всего мя человека. Тем зову Ти: слава силе Твоей Господи.

Веру правую паче зеницы ока хранил еси во отечестве своем, ограждая ю от латинян и агарян, сего ради сохрани тя Господь от всякаго лютаго обстояния.

Ангели славу Божию воспеша на небеси, егда ты, Владиславе, в земли Сербстей многия храмы и обители иноческия воздвигл еси, идеже не умолкает молитва ко Господу.

Воистину всей вселенней явился еси удобрение, христолюбивый царю Владиславе, благотворяше бо и православным Церквам востока, дары богатыя сим посылая чрез Савву блаженнаго.

Богородичен: Одушевленная палато Царя царствующих и колеснице святая Господа славы, не остави нас, в добродетели убогих, помози нам, грешным, и вкупе со святым царем Владиславом заступи нас и избави от вечнаго безчестия.

Песнь 5

Ирмос: Света Подателю, и веков Творче Господи, во свете Твоих повелений настави нас: разве бо Тебе иного Бога не знаем.

Силою Господнею возвеселился еси, царю Владиславе, и в радости воспеваше Ему песни хвалебныя: разве бо Тебе иного Бога не знаю.

Положи святый Савва на главе твоей венец от камене честна. Живота вечнаго просил еси у Владыки живота и Той ти даде долготу дний и спасение во век века.

Еже от врагов нашествие укротил еси, Владиславе, побораше бо Господь на ня и гневом Своим смяте я. Яко уповаше на Бога, темже крепостию Его не подвиглся еси, мудре.

Богородичен: Тя, паче ума и словесе Матерь Божию, вернии славим единомудренно и воспеваем Ти песни хвалебныя, родила бо еси нам вечное радование.

Песнь 6

Ирмос: В бездне греховней валяяся, неизследную милосердия Твоего призываю бездну: от тли Боже мя возведи.

Излия сердце мое слово благо: славословления святокрасному Владиславу, иже милостию и мудростию стяжа небесное радование, темже глаголю аз похвалы цареви.

Глас Христов во Евангелии услышавый, о некрадомем сокровище попечеся, и расточив имения своя нищым и убогим, стяжал еси Небесное Царствие.

От юности возлюбил еси отверженныя мира сего и сотворил я еси други себе от богатства мимотекущаго, сего ради оскудевшу ти в животе временнем, тии прияша тя в вечная селения.

Богородичен: Стена еси и ограждение нам, Пресвятая Дево Чистая, на рабы Твоя неключимыя умилосердися, немощная уврачуй и оскудевающая восполни.

Кондак, глас 6:

Царю Небесному подражая, Утешителю и Подателю жизни, богатства твоя убогим расточаше, и был еси прибежище всякому страждущему, утешение и заступление обидимому, крепость и ограждение стране твоей, Владиславе богоблаженне.

Икос

Воистину явил еси, Владиславе, в себе самом царский образ смирением, милосердием и кротостию, послушанием Царю Небесному и любовию к людем твоим. Темже нас сподоби взывати тебе и умильно глаголати: радуйся, многи скорби претерпевый, радуйся, слабости людския оттуда познавый, радуйся, сладость житейскую нивочтоже вменивый, радуйся, печаль людей на радость претворивый, радуйся сербская похвало и удобрение, радуйся, царей славо и нищих веселие, Владиславе богоблаженне.

Песнь 7

Ирмос: Телу златому премудрыя дети не послужиша, и в пламень сами поидоша, и боги их обругаша, среди пламене возопиша, и ороси я Ангел, услышася уже уст ваших молитва.
Помаза Давида Самуил пророк иногда, показуя на сем Божие благоволение, тако и Савва святый тя, Владиславе, помаза, прозирая о тебе Божественное промышление.

Отбеже всякая злоба от души твоея, яко в сердцы твоем Христос воцарися и заповедями Своими Божественными низложи всякое беззаконие и гордыню.

Духовный разум от Бога стяжал еси и, егда воссташа на тя людие неблагодарнии, кротко царствие твое брату уступил еси, спасая страну от междоусобныя брани.

Богородичен: Изумевает всяк ум пети Тя, Богородице, недоумевает всяк язык исповедати Твоя чудеса, обаче вместо словес веру приими. Ты бо христиан еси Заступница, Тя величаем.

Песнь 8

Ирмос: В пещь огненную ко отроком еврейским снизшедшаго, и пламень в росу преложшаго Бога, пойте дела яко Господа, и превозносите во вся веки.

Сербии явистася вы, двоица честная, Савво богомудре и Владиславе доброхвальне, первый Сербский архиерею и венчанный им преславный государю, но молита вкупе о страждущем отечестве вашем.

Птица обрете себе храмину и горлица гнездо себе, таже Владислав обитель святую созда, идеже положи мощи Саввы святителя, послежде и сам упокоися тамо.

Обитель Милешевская процвете яко крин сельный, имущи в себе мощи двою угоднику Божию: Саввы святителя и Владислава царя, ихже молитвами, Господи, помилуй нас.

Богородичен: Дево Владычице, Мати всех нас, не презри людей согрешивших, на чада Твоя умилосердися и покрый нас честным Твоим омофором.

Песнь 9

Ирмос: Безначальна Родителя Сын, Бог и Господь, воплощься от Девы нам явися, омраченная просветити, собрати расточенная. Тем Всепетую Богородицу величаем.

Обрел еси вечную славу, блаженне, со святыми упокоеваяся, темже и чтущих тя поминай у Престола Господа Вседержителя.

Блажен разумеваяй на нища и убога в день лют избавит его Господь, темже и ты, царю Владиславе, обрел еси мзду праведных.

Изукрашенный сонм царей благочестивых в стране Сербстей преславно просия: Симеон, Стефан, Лазарь и ини мнози. С нимиже, Владиславе досточудне, молися о нас.

Многогрешный и суемудренный аз, не возмогох принести ти пения достойнаго, Владиславе, обаче ведуще тя милостива и нищелюбна, не презри моего убожества, молюся.

Богородичен: Яко одушевленному Божию кивоту слава Ти подобает, Владычице, превознесенна бо паче горних чинов, родивши Сына, Превечнаго Бога.

Светилен, глас 1:

Воистину явился еси нищим сокровище, странным прибежище, утешение плачущим, обидимым заступление, стране Сербстей слава и ограждение. Темже и нам, святе Владиславе, буди предстатель добрый и молитвенник всеусердный.

Слава, и ныне, Богородичен:

О, всепетая Мати, рождшая всех Владыку и Господа, на рабы Твоя умилосердися и купно со святым Владиславом моли спастися душам нашим.

На стиховне Октоиха. Таже глаголем:

Стих: Господи, спаси царя и услыши ны, воньже аще день призовем Тя.

И поем стихиру, глас 4:

Достойный наследник явился еси святым сродником твоим державным: Симеону мироточивому и Стефану первовенчанному, царский образ утверждая святостию жития. Темже Царствие Небесное наследовал еси, Владиславе присноблаженне.

Слава, глас 8:

Веселится днесь обитель Милешевская, имущи в себе всеизящное сокровище, честныя мощи царя Владислава, изряднаго молитвенника и милостиваго заступника, емуже вси умильно глаголем: о преславный царю Владиславе, не остави нас молитвами твоими.

И ныне, Богородичен или Крестобогородичен:

Егда ко Кресту пригвоздиша Господа славы неблагодарнии и злонравнии людие, на смерть осудивше Жизнодавца, тогда оружие пройде Твою святую душу и грехи наша пронзиша Твое сердце, но не отрини нас до конца погибающих и избави вечнаго мучения.

Синодальная богослужебная комиссия


Навигация

Система Orphus